Mit jelent a mélyépítés?

Mit jelent a mélyépítés?Az építőipar számos különböző részre bontható, általában az elvégzett tevékenységek alapján szoktuk ezeket a részeket megnevezni. Az egyik ilyen iparág a mélyépítés, amely, ahogy a neve is mutatja, azokat a tevékenységeket jelenti, melyeket a mélységekben, a felszín alatt végeznek a szakemberek.

Amikor valaki a mélyépítés szót használja, akkor általában a következő tevékenységek egyikéről beszél: földmunka, alapozási munkák, támfalépítés, út-, vasút, híd-, alagút- vagy járdaépítés, közművek építése. Jól látható, hogy ezek mind olyan tevékenységek, melyekhez a felszín alatt is kell munkát végezni, még a járdaépítés során is, ugyanis a járda alapját így kell elkészíteni. Természetesen ez jóval kisebb volumenű mélyépítési munka, mint pl. az alagútépítés.

A mélyépítési munkák általában nagy mennyiségű földmunkával járnak. A földmunka azokat a folyamatokat foglalja magába, melyek a föld kitermelésével, földmű építésével járnak. A földmunkák elvégzése szükséges az építési terület előkészítéséhez.

Az építőipar másik nagy csoportját a magasépítés adja. A magasépítés azokat a tevékenységeket jelenti, melyeket a földfelszín felett végeznek. Ilyenek pl. a házak, épületek építése, a csarnok- vagy a hídépítés. Természetesen ezekhez is szükség van földmunkákra, alapozási munkákra, de a teendők túlnyomó többségét a felszín felett kell elvégezni.