A szemek egészségesen tartása

A szemek egészsége az egyik legfontosabb dolog, amire mindennapjaidban figyelni kell, sokan azonban ennek ellenére nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel eleget. Van, aki tudja, hogy mit kellene csinálni, de vannak olyanok is, akik egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy mit lehet tenni a szemek egészségének biztosításáért. Ezt fogjuk bejegyzésünkben áttekinteni.

Egészséges életmód

Az egészséges ételek az emberi szervezet több részére is jó hatással vannak, nincs ez másképp a szemeknél sem. A zöld, leveles zöldségek tápanyagai csökkentik a korral járó szemproblémák előfordulását. Ezek javítására később szemüvegre, vagy akár lézeres szemműtétre is lehet szükség.

A zsíros halak a magas omega-3 zsírsavaknak köszönhetően javítják a szem funkcióit.

Az egészséges életmódhoz nem csak a táplálkozás tartozik hozzá, hanem a dohányzás mellőzése is. Sokan nem tudják, de a dohányzás a szemek egészségét is kifejezetten rontja.

Rendszeres napszemüveg-viselés

Gyakran előfordul, hogy az emberek csak vakító napsütésben veszik elő a napszemüvegeket. Ez nem rossz megoldás, azonban sokkal korábban szükség lehet már napszemüvegre. Ezek nem csak a fénytől védenek, hanem a nap káros UV-sugaraitól is, melyek nem csak vakító napsütésben érezhetők. Azok a jó napszemüvegek, melyek blokkolják az UV-sugarak 99-100%-át.

Képernyő előtti tevékenységek

Tablet, laptop, monitor folyamatos bámulása kiszáríthatja a szemeket, valamint egyéb szemmel kapcsolatos problémákat jelenthet. Ennek megfelelően törekedni kell arra, hogy hosszabb ideig tartó képernyő előtti tevékenységek során kb. 20 percenként nézz fel a képernyőről, és tekints egy távolabbi pontra néhány másodpercig.