Inverteres vagy on-off klíma?

Inverteres vagy on-off klíma?A nyári nagy melegek velejárója, hogy a szokásosnál többen gondolkodnak el klíma váráslásán, beszerelésén. Ilyenkor az első kérdés mindig az, hogy inverteres vagy on-off klímát vásároljunk. Ezt a kérdést fogjuk bejegyzésünkben megvizsgálni.

On-off klíma

Az on-off klímák sajátossága, hogy amikor működésben vannak, akkor maximális teljesítménnyel üzemelnek, és amikor elérik a kívánt hőmérsékletet, kikapcsolnak. Ha megint annyira felmelegszik a helyiség, hogy eléri az előre beállított hőmérsékletet, és be kell kapcsolni a klímának, akkor szintén maximális teljesítménnyel működnek.

Inverteres klíma

Az inverteres klíma jellemzője, hogy nem folyamatosan működik maximális teljesítménnyel, hanem mindig akkora teljesítményt ad le, amennyit az adott helyiség körülményei megkívánnak. Rendelkezik érzékelőkkel, amik a helyiség viszonyait vizsgálják. Ezt az értéket a klíma berendezés folyamatosan figyeli, és folyamatosan összehasonlítja is azzal, amit beállítottunk a távirányítón.

Az inverteres klíma tehát valószínűleg folyamatosan, megállás nélkül működik, azonban jelentősen kisebb maximális teljesítménnyel teszi ezt, mint az on-off klímák.

Az inverteres klíma mai, korszerűbb technológiával működik, mint az on-off klíma. A klíma kompresszora, ventilátora a teljesítmény szabályzónak köszönhetően mindig a szükséges teljesítményen működik, aminek köszönhetően energiatakarékosabb és csendesebb mint az on-off klíma. Az inverteres klíma nem csak csendesebben működik, hosszabb az élettartama, és alacsonyabb külső hőmérsékletig használható fűtésre, mint az on-off klíma.