A kender termékek és az egészség

A kender termékek és az egészségA kender szántók, parlagterületek gyomtársulásainak növénye. Az egész világon elterjedt mind vadon, mind haszonnövényként, mivel nincs szüksége másra csak meleg éghajlatra, így rendkívül könnyen termeszthető akár fedett területen, akár a szabad ég alatt.

Haszonnövényként a rostjáért termesztették a kendert már évezredek óta, mivel a rostokat fonalkészítéshez fel lehetett használni. A kínaiak ruhákat, cipőket készítettek ezekből a rostokból. Hazánk területén közel kilencezer éve termesztik a kendert. A magyarok már a honfoglalásnak nevezett esemény előtt ismerték e növényt és feldolgozásának módját.

A kender a gyógyászatban

Manapság egyre többet lehet hallani az epilepsziával küzdő gyermekek szüleinek körében egy új kender alapú termékről, a CBD-olajról, amely egyes esetekben a receptre kapható gyógyszereknél eredményesebben, kevesebb mellékhatással csillapította a betegek rohamait.

A kannabidiol – röviden CBD – a kender növény egyik hatóanyaga, amelynek fogyasztása nem jár együtt tudatmódosító hatásokkal. Az emberi szervezet természetesen is állít elő kannabinoidokat, amik gyakran speciális idegvégződésekre, a CB1 és a CB2 receptorokra kapcsolódva fejtik ki a hatásaikat, jelentősen hozzájárulnak például a hangulat, az étvágy, a fájdalom és a figyelem szabályozásához.

Ígéretes gyógyszernek mutatkozik a magas CBD-tartalmú kannabisz-kivonat a Crohn-betegség és az epilepszia gyógyításában, egyes laboratóriumi kutatások szerint rákölő tulajdonságokkal is rendelkezik.