A szívférgesség és kezelése

A szívférgesség és kezeléseA szívférgesség szúnyogcsípéssel terjedő, nálunk elsősorban a kutyákat fenyegető betegség. A korábbi években hazánkban csak olyan kutyák fertőződött meg vele, amelyek az ország területén kívül voltak, azonban 2009 óta olyan esetek is előfordulnak, amikor olyan kutya is megfertőződött, amely soha nem hagyta el Magyarország területét. A hazai elterjedés okaként a klímaváltozást szokták emlegetni.

A megelőzést tekintve célszerű féregellenes készítményeket alkalmazni rendszeresen, valamint javasolt kb. félévente állatorvoshoz menni szűrésre, mivel a diagnózis gyorsasága nagy hatással van a kezelés sikerességének esélyére. A már kifejlett szívférgek kezelése sokkal veszélyesebb, mint a korábbi kezelés.

Az időben kimutatott szívférgek elpusztítására több gyógyszer is van, legkönnyebben használható a nyakra csöpögtethető spot on oldat. Ez nem egyszeri kezelést jelent, hanem hosszú időn át tartó kezeléssorozatra van szükség.

A kifejlett férgek elpusztítása gyógyszeresen is lehetséges, de ennek igen komoly veszélye, hogy az elpusztult és elsodródott férgek tüdőembóliát és azonnali halált okozhatnak. Az eljárást a lehető legkörültekintőbben, komoly előkészületek és folyamatos felügyelet mellett szabad csak alkalmazni.

A kifejlett férgek eltávolításának újabb módszere a nyaki vénán keresztül történik, egy speciális, kefére emlékeztető szerszám segítségével húzzák ki a férgeket. Nem rutineljárás, csak kevés állatorvos tudja elvégezni.