Mit kell tudni a csokoládé készítésről?

Mit kell tudni a csokoládé készítésről?A csokoládéfogyasztás és a készítés is nagy népszerűségnek örvend manapság az emberek körében. Nem csak külföldön nagy üzemben, hanem hazánkban is rengetegen készítenek csokoládét, akár kézműves csokoládé formájában is. Lássuk, mit is lehet tudni a csoki készítéséről.

Az első lépés a kakaóbab beszerzése. Ez általában nem felhasználható formában érkezik meg a készítőhöz, hanem még meg kell tisztítani a kakaóbabokat. A nyers kakaót erős szívó légáramok gépekbe szívják, és rostálják, átfésülik, és mágneses tisztítás alá vetik. Ha ez megvan, akkor következhet a pörkölés, ami általában 99 és 144 fok közötti hőmérsékleten történik. Ennek célja nem csak a szárítás, hanem az aroma kibontakozása is.

Pörkölés után a kakaóbabok őrlési fázisa következik. A pörkölésnél meglazult a kemény héj, melyet eltávolítanak, és a vegyipar területén hasznosítanak tovább. Az őrlés során a kakaóbabok nagyon apró darabokra őrlődnek, ami után massza állagúak lesznek, köszönhetően a kakaóvaj felszabadulásának és a súrlódás során felszabaduló hőnek. Ilyenkor lehet ezt a masszát cukor, a kakaóvaj, a vanília és a tej hozzáadásával finomítani, javítani. Ez még nem jelenti a végleges ízt, hanem további megoldások segítségével tovább finomítható a csoki.

A meleg masszát présekbe öntik, ahol még nagyobb hőfokon, nagy nyomáson összepréselik. Itt a kakaóvaj kiválik. Az itt kinyert zavaros kakaóvaj, több szűrésen is áthalad később, amíg teljesen meg nem tisztul. A kivált vajat tömbökbe formálják.