A táplálkozás hatása a teljesítményre

A táplálkozás hatása a teljesítményreKülönböző vizsgálatok, tanulmányok alapján megállapítható, hogy a megfelelő táplálkozás hatással van az egyén teljesítményére. Nem véletlenül figyelnek oda a sportolók táplálkozásukra, követnek egyénre szabott étrendet.

Az egészséges táplálkozás, párban a testmozgással, javítja, karbantartja az izmok állapotát, ami jelentősen hozzájárul az egész emberi szervezet egészségéhez is.

Bizonyos szénhidrát típusok meghosszabbítják, és javítják az állóképességet, a fehérjék esetében figyelni kell arra, hogy a fogyasztás mikor történik, és milyen minőségben Ez fontosabb, mint az, hogy extra mennyiségű fehérjét vigyünk be szervezetünkbe. Nem csak az ételek, hanem a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása is hozzátartozik az egészséges táplálkozáshoz.

A megfelelő táplálkozás nagy hatással van az izomtömeg kialakulására, megtartására. Az izom épülésének és lebomlásának egyensúlya az életkor, a táplálkozás és a fizikai aktivitás függvényében változik. Mozgás nélkül az izomtömeg csökken, ezért fontos a mozgás, és a közvetlen utána történő étkezés, amely elősegíti az izmok regenerálódását, fejlődését.

Nem csak az izmok, hanem a csontok erősségének szempontjából is fontos a táplálkozás. A kalcium megtartása, valamint a csontok építése és erejének élethosszig való megőrzése szempontjából kulcsfontosságú az is, hogy mit eszünk.

Amire figyelni kell a táplálkozást tekintve, hogy célszerű egyéni étrendet készíttetni, amely figyelembe veszi az egyén testi adottságait és az elvégzett mozgást is. Enélkül szinte lehetetlen kihozni a maximumot táplálkozásunkból és mozgásunkból.