Egészséges a gél lakk?

Egészséges a gél lakk?A gél lakk az egyik legkedveltebb műköröm készítési eljárás manapság, köszönhetően számos előnyének. Ezek az előnyök többek között a szép eredmény, a hosszan, akár hetekig is tartó hatás, melyeket az egyéb műköröm technikák nem tudnak garantálni. A gél lakkozás további előnye, hogy nem építeni kell a körmökre, hanem rétegekben felvinni. Amire figyelni kell, hogy nem levegőre köt, hanem UV fényre.

UV fény hatása

Ezzel el is érkeztünk az egyik potenciális egészségkárosító hatására, az UV fény, UV lámpa szükségességére. Különböző tanulmányok alapján arra következtetnek, hogy az UV fénynek rákkeltő hatása lehet. Természetesen nem jelent akkora veszélyt a gél lakkozáshoz alkalmazott UV fény, mint pl. a szolárium, de mindenképpen egészségtelenebb, mint ha nem érné bőrünket UV sugárzás.

AZ UV lámpák helyett már egyre többen használnak LED lámpákat, amelyek által kibocsátott fény már a látható fény tartományába esik, amely nem káros az egészségre.

Bőr öregítése

Ahogy a túlzott szolárium, túlzott napozás, úgy az UV fény is roncsolja a bőrt hosszú távon. Ez az öregedés csak a kézfej területére vonatkozik, de akkor sem szabad elmenni mellette szó nélkül.

Gyengíti a körmöket

Ahogy a működöm megoldások nagy része, a gél lakk is gyengíti a körmöket, ha huzamosabb ideig, pihenés nélkül van alkalmazva. Emiatt nem ajánlott folyamatosan gél lakkot használni, hanem kell időt hagyni két gél lakkozás között a körmöknek a regenerálódáshoz.